Praktijk meditatiebijeenkomsten in de Dorpskerk Durgerdam

 

Om je een indruk te geven over de vorm en inhoud van een meditatiebijeenkomst volgt hieronder een korte toelichting:

Eenmaal in de 3 wekenis er op woensdagochtendeen meditatiebijeenkomst van 10.00 – 11.45 uur in de rustieke kerkzaal van de Dorpskerk Durgerdam.Vanaf 9.45 uur is er inloop met koffie/thee.Als deelnemer neem je plaats in een kring rond de (paas)kaars die in het centrum staat, omringt door enkele kiezelstenen en/of bloemen, kaarsjes en andere symbolen die passen bij het thema meditatiebijeenkomst.  De toegepaste meditaties zijn gebaseerd op een grondhouding van ontspanning, stilte en aandacht. Op deze basis, die ook steeds wordt geoefend, vinden meditatieoefeningen plaats in relatie tot een thema.editatievormen uit verschillende christelijke meditatie tradities worden gebruikt zoals aandacht-, adem-, stilte-, geleide-, (bijbel)tekst meditaties. Maar ook mantrameditatie of gebedswoord zoals het Jezusgebed, beeld-, bewegings - en muziek-meditaties worden toegepast. Ook worden dansante vormen zoals sacrale-, bibliodans en meditatie op gebaren in beweging en labyrintmeditatie, afhankelijk van het thema gedaan. Elke bijeenkomst heeft een thema gebaseerd op de titel van een serie van 6 tot maximaal 12 meditatieavonden. Titels van series zijn: Stappen in Stilte; leven met Kwetsbaarheid en Imperfectie; De Schepping Vieren; Onze vader, Meditatie in het ritme van de seizoenen; Chakra’s en Christelijke meditatie; Levenslessen uit de Christelijke Mystiek; Bezinning Bezieling, Bestemming en Van passie naar Compassie ed. Een week voor de meditatiebijeenkomst krijg je een bezinningsstukje over het meditatiethema via de mail toegestuurd.

Basisopbouw van een bijeenkomst:

Inloop: met koffie/thee Start: je zit in een kring op de stoel of een meegebracht meditatiekrukje of meditatiekussen. Kaarsritueel: Na een korte voorbereiding wordt de kaars aangestoken gevolgd door een gedicht, stukje muziek en/of kort meditatief bewegen. Labyrint in de kerkzaal de Ark, A’dam-Noord Themastukje: Kort kan wat aansprak of juist weerstand opriep, n.a.v. het bezinningsstukje op het thema gedeeld worden. Openingsmeditatie: Een basis lichaams-, adem-, stiltemeditatie ed. waarna aspecten/vragen m.b.t. het thema bemediteerd worden. Muzieintermezzo: (Vocale) muziek passend bij het thema. Kernmiditatie: Meestal een (bijbel)tekst meditatie in de vorm van Lectio Divina of verbeeldingsmeditatie of meditatie op gedicht, mystieke tekst, passend bij het thema. Muziekintermezzo: (Vocale)muziek passend bij het thema. Slotmeditatie:Verschillende meditatieve werkvromen kunnen gebruikt worden, ook weer passend bij het thema zoals loop-, beeld-, muziek-, dansmeditatie of een enkele keer labyrintlopen. Nagesprek: In het nagesprek kunnen (hoeft niet!!) ervaringen, opgedaan in de meditaties, gedeeld worden. Dit vindt plaats in een groepsgesprek en/of in twee-of drietallen. Afwisselend zal gevraagd worden de ervaringen in steekwoorden, in slechts een zin of in een ervaringstekening te verwerken. Ook een woordgedicht of eenvoudige andere dichtvorm zoals een elfje of haiku zijn mogelijk, evenals in een expressieve beweging(en) of vrije dansvorm al of niet op muziek. Slot: luisteren of zingen een zg mantra lied. EenTaize-Iona of een snel eenvoudig aan te leren ander mantralied; meditatie in bewegingspatronen of loopmeditatie. Een persoonlijk gesprek na afloop of een ander tijdstip is altijd mogelijk. Om ook thuis te kunnen mediteren ontvang je regelmatig audio opnames, zg. Meditatiepraatjes (een enkele keer ook video opname) of soms van op de bijeenkomsten geoefende meditaties.

Voor wie?

Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom bij  het Mediteren vanuit de Christelijke traditie. Zowel voor mensen die zich gelovig en niet gelovig beschouwen, voor kerkgangers en nieuwe spirituelen. je kunt gewoon binnenlopen en eens proeven of het je aanspreekt. Ervaring met meditatie is niet vereist. Gemakkelijk zittende kleding is prettig, zeker als je op een meditatiekussen of bankje wilt zitten.

Kosten: Deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor koffie/thee en verwarming e.d. is welkom.

Meditatiebegeleider: Rob Boersma,

tel: 0204904417/ 0621701349 ; email: r.h.m.boersma@planet.nl